Wat is zeefdruk?

Bij Groenewas maken wij veel gebruik van de zeefdruk techniek. Hoewel veel mensen denken dat zeefdrukken hetzelfde werkt als een inkjetprinter thuis gaat het in de realiteit net even wat anders.

Zeefdrukken is niks anders dan een soort verf door een gaas drukken. Alleen wordt de verf ook wel inkt genoemd en moet er op het gaas wel wat zijn afgebeeld zijn anders krijg je alleen een grote vlek.

Hoe het precies werkt wordt hieronder uitgelegd.

_MG_2245

Het zeefdrukproces begint met een leeg zeefdrukraam. “Leeg” betekent dat alle mazen van het gaas open zijn. Vervolgens wordt daar met een ‘holrakel’ een lichtgevoelige emulsielaag op aangebracht.

Alle mazen van het gaas zijn nu volgelopen met emulsie. De emulsie moet drogen. Dit moet in het donker gebeuren anders hardt de emulsie, onder invloed van licht, al uit.

_MG_2260
_MG_2268

Als de emulsie aan het drogen is heb je de tijd om een film-positief uit te printen.

De film is een een stukje transparant plastic waar met zwart de afbeelding op geprint wordt. Wat zwart is blijft straks onbelicht, dus open. Wat transparant is wordt belicht, dus dicht. Wat “open” en “dicht” betekent kan je al raden maar het wordt verderop nog een keer uitgelegd.

Mooi. De film is geprint, de emulsie droog, nu gaan we belichten.

De film wordt op het raam gelegd. Belichten doe je met een uv lamp. De lamp gaat aan en de emulsie wordt hard. Behalve waar het zwart zit. Na een korte tijd belichten is de emulsie uitgehard.

_MG_2289
_MG_2310

Vervolgens maak je het hele raam nat. Hierdoor wordt alle emulsie die onbelicht is gebleven opgelost. Blijf net zo lang sproeien tot dat de hele afbeelding zichtbaar is.

Nu zijn er delen van het gaas die open zijn en dicht zijn. Hierna moet het raam weer drogen. Dat hoeft niet perse in het donker.

Is het raam droog? Dan plak je alle randen van het raam af zodat daar geen inkt doorheen kan. Als er nog enkele mazen rondom de afbeelding open zijn gebleven dan stip je die nu weg. Gebruik hiervoor een kwastje en een beetje emulsie.

_MG_2354
_MG_2368

Je drukt met behulp van een rakel de inkt door de mazen op de ondergrond. Een rakel is een houten, kunststof of metalen handvat met een brede rubberen strip. Je kan drukken op textiel maar ook op papier, hout plastic zelfs steen kan je bedrukken. Zolang de ondergrond maar vlak is.

Zie daar! Een strakke print. De inkt is nog wel nat dus gaat het shirt door de droogtunnel. Zo verdampt al het vocht uit de inkt en wordt de print gefixeerd.

_MG_2373